top of page

Vzemimo si čas in vztrajajmo

 

Celulit je trdovratna nadloga, ki jo težko popolnoma odpravimo, lahko pa jo na različne načine omilimo. Pomembno je, da si vzamemo čas in da smo pri tem vztrajni. Tokrat vam predstavljamo nekaj nasvetov, kako se celulita lahko lotite sami.

Poskusite lahko z različnimi metodami, še bolje je, če jih kombinirate, s čimer boste spodbudili prekrvitev in izločanje tekočine z odpadnimi snovmi iz telesa. Najnaravnejša oblika odpravljanja celulita, ki jo lahko izvajate kar doma, je masaža z rokami ali s ščetko, ki bo pospešila prekrvavitev krvnega in limfnega obtoka. Masirate se lahko med prhanjem ali "na suhem", denimo z mandljevim oljem, ki mu dodate aromatično olje cimeta, pinij, bršljana ali rožmarina. Tudi proticelulitne kreme so najučinkovitejše v kombinaciji z masažo. Najučinkovitejše vsebujejo sestavine, kot so žajbelj, cipresa ali brin, ki spodbujajo prekrvavitev.

 

Alge …

… pomagajo telesu pri razstrupljanju. Uporabljate lahko dodatke k prehrani ali pa se odločite za kremo, losjon ali gel z algami, ki so naprodaj v lekarnah in zeliščnih trgovinah.

 

S hrano nad celulit

Nekatera hranila veljajo za sovražnike celulita:

 

Žveplo: vsebujejo ga meso, ribe, mleko, sir in jajca.

Kalij: vsebujejo ga mleko, sadje, žitarice, paradižnik, banane ... Privoščite si na primer jabolčni ali rižev dan … Po zaslugi večjega vnosa kalija in malo soli bo telo lažje izločalo vodo z odpadnimi snovmi.

Vitamin C: vsebujejo ga citrusi, paradižnik, feferoni, peteršilj, čebula, hren, kalčki ter sveže in suho sadje.V svoj jedilnik vključite sveže pripravljeno zelenjavo in sadje, zdrave maščobe in pusto meso, izogibajte pa se škrobu (testenine, krompir), gaziranim pijačam, kofeinu, soli in predelanemu sladkorju.V svojo prehrano uvrstite tudi ananas, saj vsebuje številne encime, ki spodbujajo prekrvavitev ter pospešujejo izločanje vode in odpadnih snovi iz telesa.

 

Pijte vodo!

Toliko smo že slišali o pomenu pitja vode, a je še vedno ne spijemo dovolj. S pitjem zadostnih količin vode boste telesu omogočili lažje izločanje strupenih snovi. Poleg tega zadostne količine vode okrepijo vezno tkivo, kar maščobnim celicam preprečuje prodiranje proti površini kože.

 

Knajpanje!

Hladno-vroče izmenične prhe in masaže z vodnim curkom izboljšajo prekrvavitev nog. Prizadete predele najprej dve minuti prhajte z vročo vodo, nato še eno minuto s hladno. To ponovite večkrat, zaključite pa s hladno vodo. Potem si polivajte noge s hladnim curkom, ki ga vodite po zadnji strani nog od stopala proti kolku, nato pa curek usmerjajte po notranji strani stegen navzdol do stopala.

 

Čaji za čiščenje

Čaj iz koprive pomaga telesu, da se očisti in skupaj s pravilno prehrano premaguje celulit. Odlični so tudi čaji iz listov breze, žajblja, bršljana, materine dušice in češnjevih pecljev.

 

BREZ GIBANJE NE GRE!

Odpravite se na svež zrak in migajte z ritko in nogami. Svež zrak bo oskrbel celice s kisikom in aktiviral presnovo. Z rednim gibanjem poskrbite za mišično maso, ki je pomembna za razgradnjo maščobnega tkiva. Ne pozabite na vaje za trebuh, noge in zadnjico. Na nastanek celulita v veliki meri vpliva neustrezen življenjski slog z nezdravo prehrano in premalo gibanja. Zase boste torej naredili največ, če ga boste spremenili, saj bo to koristilo tudi v boju proti celulitu..Izogibajte se alkoholu in cigaretam, saj zastrupljajo telo, obremenjujejo presnovo in poslabšajo prekrvavitev.

 

Ali ste vedeli, …

… da je celulit želatinasta snov, sestavljena iz maščobe, vode in odpadnih snovi, ki je ujeta tik pod kožo. Gre za posebno razporeditev maščobnega in vezivnega tkiva v ženskem podkožju, kater posledica je pomarančni videz kože.… da ima celulit od 80 do 90 odstotkov žensk.… da na izrazitost celulita ne vpliva telesna teža, marveč odstotek telesne maščobe (nizek odstotek mišične mase) ter debelina povrhnjice in usnjice. Debela koža z veliko elastičnih niti, v kateri hitro nastaja kolagen, ima podkožno maščevje znatno bolje pokrito z mrežo vezivnih niti kot tanka, ohlapna, razvlečena koža. Tudi zato ker imajo tanjšo kožo kot moški,.je pri ženskah celulit opaznejši.

 

vir - revija VIVA

bottom of page